Få trafikinformation projiceret direkte på vejen

22-08-2022

Vi kender det alle sammen. Destinationen er indtastet i bilens navigationssystem og under kørslen bliver blikket slået ned flere gange for at tjekke ruteanvisningen. Er det nu, man skal dreje? Hvilken afkørsel skal man af på? Ford tester lige nu en ny forlygteteknologi, hvor man fortsat holdes orienteret om den vigtige information, men helt uden at miste fokus fra vejen.

Uanset om man kigger på bilens instrumentbræt, touchskærm eller et helt tredje sted, så er der ingen tvivl om, at førerens blik et kort øjeblik fjernes fra vejen. Flere biler tilbyder i dag, at trafikinformationen er placeret i et head-up display i øjenhøjde, hvilket hjælper gevaldigt, men tænk hvis man i stedet for kunne holde øjnene på vejen og finde informationen lige foran sig.

Sådan en løsning tester Ford netop nu med en ny forlygteteknologi, der vil projicere både hastighedsbegrænsninger og andre føreradvarsler direkte på vejen foran bilen.

- Den nye teknologi, som testes lige nu, kan tage dette til et helt nyt niveau. Der er potentiale for at en bils lygter kan bidrage med så meget mere end blot at sørge for, at vejen foran bilen er oplyst. Med denne teknologi kan bilens fører få helt essentiel information uden at skulle fjerne øjnene fra vejen, siger Lars Junker, Advanced Driver Assistance System, Ford Europa.

En kæmpe hjælp i mørke

I Storbritannien sker hele 40 procent af alle kollisioner på vejene i mørke. Hvis man som fører både kører i mørke og desuden fjerner øjnene fra vejen, øges risikoen for en ulykke. Med 90 km/t vil en bil bevæge sig med 25 meter i sekundet, og selv et kort blik på bilens navigationssystem vil betyde, at man kører ”i blinde” i 10 meter eller mere. På en uoplyst vej kan dette være nok til, at man som fører overser et vigtigt trafikskilt eller et skarpt sving.

Forlygter forbundet til bilens systemer

Ved hjælp af Fords teknologi vil bilens systemer med andre ord ”fodre” bilens forlygter med de relevante informationer, der alt sammen er til gavn for føreren. 

Trafikinformation projiceret på vejen

Det kan både være, når et skarpt sving venter forude, men teknologien kan også give føreren information om skiftende køreforhold såsom sne, tåge eller isglatte veje. Det samme gør sig gældende i forbindelse med parkering af bilen, hvor forlygterne, ved at projicere bilens bredde, nemmere kan give føreren indtryk af, om der er plads til bilen på en snæver parkeringsplads, eller hvis bilen skal gennem en smal vej.

Videoen her viser, hvordan den smarte teknologi fungerer.

Kilde: MyNewsDesk

Følg Ford på 

  • Facebook
  • Instagram
  • Linkedin
  • MyNewsDesk
  • Ford.dk hjemmeside


Nyheder og events

Aktuelle kampagner

Se tilbud fra Kristian Odgaard Aps

Nyheder og events

Se nyheder fra Kristian Odgaard Aps